Intervju med Frej – klubbchef i Spårvägen

Intervju med Frej – klubbchef i Spårvägen

Hej Frej!

Du har varit i Spårvägen i ett år nu, hur har det varit?
Väldigt rolig, men också tumult i och med covid-situationen. Vi har planerat och fått göra om så många gånger att jag kan inte hålla räkningen. Men personalteamet är otroligt bra och anpassar sig gång på gång, det är verkligen ett bra gäng. Nu känns det som man ser ljuset i tunneln.

Vad har ni gjort nu egentligen i hallen när det varit corona?
Vi har jobbat mycket med vision, struktur och verksamhetsplanering. Vi försöker förnya Spårvägens Tennisklubb till en modern, inkluderande och levande förening. Både styrelsen och personalen har under lång tid gjort ett gediget grundarbete bakom kulisserna, vi har utökat verksamheten och anställt mer personal, jag tror det kommer att kännas mer för medlemmarna när vi får öppna upp ordentligt. Det har förstås varit mycket med corona. Varje vecka har vi haft möten och avstämningar med styrelse, personal och månadsvis med förbundet.

Vad har du för tennisbakgrund egentligen?
Jag har spelat tennis sedan jag var sex år och tävlat på elitnivå. Det blev stopp när jag skadade mig, men jag visste tidigt att jag ville coacha. Jag satsade fullt ut på tränarspåret och utbildade mig genom tennisförbundet, dalarnas högskola, och på bosön. Jag har jobbat heltid med tennis i ungefär 18 år som tränare, chefstränare och sportchef. Jag drev en egen tennisskola en period, och har jobbat med diverse sportevents som Stockholm Open och Nordea Masters.

Du står ju på banan en del också. Vad är din filosofi som tränare och ledare?
Jag försöker vara inspirerande och coachande, samtidigt som jag har höga krav. Man måste ha en stark tro på spelarens förmåga, och samtidigt vara ärlig kring förbättringsområden. Många tränare är besatta av teknik, det var jag också en lång tid, men jag tror det gäller att se en varje spelare som unik och hur man ska ta den från a till b, vilket tar lite träning. Jag är extremt intresserad, och läser mycket forskning kring både träning och ledarskap, och pratar ofta med mina mentorer om både spelar- och klubbutveckling. Jag tror det är bra att inte snöa in och ha ett öppet sinne.

Vad blir det för förändringar i verksamheten nu till hösten och vad blir det för nyheter? Vi har sjösatt ny struktur för juniorerna och vi har ett större utbud av träning för våra medlemmar. Sign-in, lunchtennis, racketprovning och kvällstävlingar för att nämna några. Vi vill bli en mer öppen och inkluderande klubb där man som medlem känner att det finns mycket kul att välja på och att alla får vara med. Den bästa lilla klubben i Sverige skulle man nästan kunna säga.

Det ryktas om att vi ska bygga ut tennisklubben, hur går det med planerna?
Stämmer, vi jobbar hårt för det! Det är ett enormt tryck på tennisen, vi har nästan 500 spelare som tränar varje vecka, och det är lika många i kö till klubben, så det behövs helt klart. Vi har ritat ett förslag på tillbyggnad, både in- och utsidan och skapat en programförklaring till kommunen som vi presenterat på ett möte i våras. Det känns som vi ligger ganska bra till och driver på processen aktivt. Svaret är  positivt så här långt och vi hoppas kunna ha ett bygglov närmsta halvåret. Får vi som vi vill så blir det två tennisbanor till, ett gym, större reception/kafé, möteslokal och kontor. Riktigt fint!

Vad ser du fram emot mest just nu?
Lunch på Jesses, att coacha mina spelare, och att vi kan träffa alla medlemmar igen när vi öppnar upp!

Du fyller ju 40 här i dagarna, hur ska du fira?
Det blir lugnt med familjen och de närmsta, man har inte riktigt kunnat planera någon större sammankomst. Men vi kommer göra en äventyrsresa till Svalbard i vår, det ser jag fram emot! 

Vad är det roligaste med att jobba på Spårvägen?
Kollegorna och medlemmarna, otroligt trevlig stämning!

Vad är ditt bästa tennisminne?
Svårt. Men en höjdare var att se Roger Federer från första parkett i ATP-slutspelet i London, det var magiskt. Som spelminne finns så mycket, tävlingar, läger, sammanhållningen när man var liten, men en kul grej var kanske när jag oväntat fick träna med en Davis Cup-spelare från USA. Det var bra fart på bollen men jag gjorde mitt livs träning och lyckades att inte göra bort mig. 

Vilka tennisspelare tycker du man ska ha extra koll på?
Lorenzo Musetti, en 19-årig italienare med ett otroligt spännande och vackert spel som slagit toppnamn i år. Kan han utveckla sitt spel på hard court nästa år så kommer han slå sig in i världstoppen. Emma Raducanu och Leylah Fernandez som var i final i US-Open blir spännande att följa, även om jag tror det tar ett tag innan de etablerar sig. På damsidan lite under radarn ligger nya stjärnorna Linda och Brenda Fruhvirtova, 14 och 16 år. Jag såg dem spela för något år sedan, och de är på en annan planet. 

Vad har du för dold talang, förutom tennis?
I stort sett oslagbar i gokart, och så har jag jobbat med musikproduktion.

Tack säger vi till Frej och vi ses på tennisklubben.

Namn: Frej Johnson

Ålder: 40 
Bor : Solna
Familj: Fru och två döttrar, 7 och 10 år.
Favoritslag: Forehand
Racket: Head Extreme
Strängar: Luxilon Big Banger Alu Power 22kg
Gillar: Människor, utveckling och utmaningar
Ogillar: Negativitet, pollen, spiskummin
Favoriträtt: En bra pokebowl eller riktig thaimat
Jobbat som tränare: 18 år på heltid, varav 5 år som sportchef.
Roll på Spårvägen: Klubbchef